test-coldstart

Firefox vs Opera vs Chrome

Recent, atat cei de la Mozilla, cat si cei de la Google au lansat cate o versiune noua a browser-elor, Firefox 5, respectiv Google Chrome 12.

Asa ca, la provocarea vizitatorilor de pe acest blog, voi face o comparatie intre cele doua, dar nu voi uita nici browser-ul Opera, care inca are target-ul lui.

Testele de mai jos au fost realizate pe versiunile stabile ale browser-elor.

SunSpider Javascript

Am inceput cu un test SunSpider JavaScript. Acesta testeaza engine-ul browser-ului. 

Din grafic reiese ca cel mai bun punctaj este obtinut de Firefox. Asa ca, nu se poate spune ca Firefox 5 este un browser lent. Sigur, diferentele nu sunt notabile, calculele fiind in milisecunde.

Peacekeeper

Peacekeeper este un alt test pentru engine-ul browser-elor. Diferenta dintre SunSpider si acesta este ca testeaza animatii, navigarea,formulare, etc.

Aici, cel mai bine se descurca browser-ul Opera, pe locul doi fiind Chrome, iar pe locul trei, cu toate ca la SunSpider a fost pe primul loc, Firefox.

HTML5

Acest test ne ajuta sa vedem cat de multe specificatii pentru HTML5 sunt suportate de browser.

Cel mai bun scor este obtinut de Google Chrome, care depaseste 300 de puncte. De fapt si de drept, acest test pentru html5 vi l-am mai prezentat si in momentul in care s-a lansat Google Chrome 12.

Cold Start Time

In acest test vedem cat de repede porneste browser-ul, imediat dupa pornirea/ restartarea calculatorului.

La acest test, cel mai bine s-a descurcat Google Chrome, la mica distanta de Firefox, pe cand browser-ului Opera ii trebuie ~7 secunde.

Consum de memorie RAM

Pentru acest test am dezactivat toate extensiile de la fiecare browser in parte.

Cel mai mare consumator de memorie RAM, este pe departe Google Chrome. Acesta, la 25 de taburi consuma peste 1 GB RAM , pe cand Firefox si Opera consuma ~400 MB RAM.

In concluzie, nu avem o linie ascendenta pentru aceste browsere.

Dupa parerea mea, este lupta stransa intre Mozilla Firefox si Google Chrome, amandoua candidand pentru locul 1.

Cred ca ar fi fost frumos ca acestea sa-si uneasca fortele si sa scoata 3 in 1 browser ca utilizatorul final sa aiba parte de stabilitate, viteza si siguranta in navigare.

Voua care vi se pare cel mai bun browser?

 

Cei care au vizitat articolul au cautat:

  • consum mare memorie ubuntu
[Total: 0    Average: 0/5]

Comentarii

  1. Ionut a zis

    Cel mai bun browser e Maxthon desi nu prea a auzit multa lume de el,are 2 motoare de afisare,propulsate de Trident si WebKit si cel mai rapid motor pentru JavaScript.Are viteza mare il recomand tuturor.

  2. Mihai a zis

    Folosesc firefox pentru ca este foarte personalizabil,o gama mare de addons,rapid,sigur si compatibil.Mai exista si alte browsere decat Mozilla Firefox? :P

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>