De ce merge greu calculatorul?

Astazi am decis sa intru intr-un subiect mai complicat. Un subiect foarte stufos pe care l-am mai atins putin cand am vorbit despre optimizarea calculatorului pentru Counter-strike 1.6.
 Sunt doua mari cauze in ingreunarea calculatorului:

a. Cauze Hardware
b. Cauze Software

Ambele afecteaza functionarea in conditii optime a calculatorului.

Cauze Hardware

Nu este suficient sa avem un procesor bun sau o placa video buna, trebuie sa avem un sistem intreg performant, de la sursa pana la viteza de scriere a hardului.
Insist pe calitatea hardului pentru ca el este determinant. Un hard care scrie/ citeste mai repede datele este recomandat. In ultimii ani am tot promovat SSD-urile. Testez si eu de un an aceste componente si diferentele sunt extraordinare, chiar daca sunt mult mai scumpe ca hardurile normale.

Componentele se supraincalzesc

Nu de putine ori s-au stricat calculatoare pentru ca aveau prea mult praf pe componente sau chiar pasta termoconductoare de pe procesor lipsea.
Tocmai de aceea, daca ati stat vreodata sa cititi garantia calculatorului veti observa ca acesta trebuie ventilat la 6-12 luni. Nu recomand sa faceti voi acest lucru pentru ca oricand puteti sa indoiti un condesator de pe placa de baza sau chiar sa “descarcati” anumite componente.

Calculatorul are foarte putin RAM

Verificati la cumparare cat RAM aveti si cat de rapid este. Conteaza foarte mult ce frecvente are, latenta si multe altele. Totodata fiti atenti cand cumparati sisteme cu placa video incorporata, aceasta o sa va “manance” din memoria RAM.

Procesorul este foarte slab

Aici este o problema cam mare, cel mai des am intalnit-o la netbook/ laptop. Nu prea aveti cum sa faceti upgrade la componente chiar nici la desktop pentru ca trebuie sa faceti upgrade si la placa de baza/ sursa.

Componentele sunt incompatibile

Acum ceva timp, am facut o investitie pentru o placa video new entry pentru un sistem relativ vechi, de top prin 2008. Placa video nu are un procesor bun, pe care s-o ajute sa se desfasoare asa cum ar vrea.
Asa se poate intampla si cu alte componente. Aveti grija ce upgrade faceti pentru ca s-ar putea sa nu se simta diferenta.probleme calculator,pc merge greu,imi merge foarte greu calculatorul in jocuri

Cauze Software

Aici este o discutie ampla, nu cred ca pot atinge tot, dar o sa incerc.

Update Driver

In primul rand, trebuie sa avem grija de driveri. Trebuie testat care este cel mai bun driver pentru fiecare componenta din sistemul nostru. Unele upgrade-uri de drivere sunt folositoare, altele ne trag sistemul in jos. In alte articole am discutat despre cat de bine este

Formatare excesiva

Orice formatare a calculatorului cauzeaza, evitati ca pentru orice chichita sa formatati calculatorul. Incercati sa rezolvati problema fara a formata. La fel, folosirea calculatoarelor pe post de SEED cand vine vorba de torrente. Nu exagerati cu acest lucru, ganditi-va ca torrentul acceseaza fisiere din calculatorul vostru, adica efectueaza scrieri/ citiri tot timpul.
Aveti grija si cum setati clientul de torrent, s-ar putea sa va “manance” resurse fara rost. Si, de cele mai multe ori, consuma hard-> cea mai inceata componenta din calculator.

Calculatorul este virusat

Este evident ca trebuie sa va instalati un antivirus. Am facut acum ceva timp un top cu cei mai buni antivirusi.
Tot aici trebuie precizat si ca folosirea unui antivirus care consuma foarte multe resurse gen Bitdefender va poate afecta performantele calculatorului. Asa ca aveti grija ce alegeti si “cat de agresiv” il setati.

Sistemul porneste cu prea multe programe

Nu numai ca va afecteaza bootarea calculatorului, dar si functionarea optima a calculatorului. De multe ori avem la STARTUP foarte multe programe, care deschid la randul lor foarte multe servicii/ procese. Recomand sa setati doar ce aveti nevoie. Eu pornesc o data cu Windows-ul doar driverii(mouse, placa video, placa de baza). Restul pornesc manual, doar daca am nevoie de el.

Registre necuratate

Windows-ul este bazat pe registre, asa ca el isi creaza o sumedenie de registre. Acestea, periodic trebuie sterse, eu foloseam un program de optimizare pentru acestea si anume Windows 7 Manager, acum ca am trecut pe Windows 8, am gasit ceva asemanator, UnCleaner optimizer pentru Windows 8. Nu este la fel de bun ca cel de pe Windows 7, dar isi face treaba cat de cat.
Aici pot adauga si defragmentarea. Este bine sa defragmentam calculatorul odata la cateva luni daca nu mutam fisierele/ instalam programe foarte des. Eu la munca am cateva sisteme pe care le formatez la mai putin de o luna, dar transfer in jur de 300 de GB zilnic de pe un hard pe altul.

Prea multe programe pe care nu le folositi

Obisnuiti-va sa tineti instalat doar ce aveti nevoie imediata/ medie. Nu tineti programe instalate pe care nu le mai folositi.

Cam astea ar fi cauzele principale pentru care merge calculatorul greu.

28 Responses to “De ce merge greu calculatorul?”
 1. Cris-Mary says:
 2. Alina says:
 3. Amzis says:
 4. Fac Spam says:
 5. Clau says:
 6. Marko says:
 7. johny says:
 8. Costin says:
  • Yamasha says:
   • aly motanel says:
    • Yamasha says:
 9. unbaiat says:
  • Yamasha says:
 10. trofo says:
 11. Ionut says:
 12. ice4you says:
  • Yamasha says:
 13. Danyzus says:
  • Yamasha says:
   • ice4you says:
 14. Alex Stan says:
  • Danyzus says:
 15. Ionel Zlate says:
 16. Bucur says:
 17. biro says:
  • Yamasha says:
   • biro says:
    • Yamasha says:

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *