Laptopurile fac parte din viața noastră. Fie că vorbim de Facebook, fie că vorbim despre alte activități precum editarea video, precum editarea foto sau chiar lucruri ce necesită putere mai mare de calcul, avem nevoie de ele.
Laptopuri ieftine și bune nu există. Asta este părerea mea. Dacă vrem ceva foarte ieftin, clar nu este și bun sau de calitate, așa cum se poartă acum.
Aceste motive m-au făcut să realizez un ghid pentru alegerea laptopului. Hai să le zicem criterii că nu cred că sunt eu chiar în măsura de a vorbi lucruri complexe despre IT. Totuși, îmi place să cred că sunt câteva criterii ce ar trebui precizate.
Hai să vedem câteva lucruri pentru care consider eu că un laptop trebuie să fie achiziționat.
Prețul acestuia
Să ne intre în cap bine faptul că un laptop de calitate nu poate fi 1000 de lei. Ok, cauți second hand, dar tot ai un risc pentru că poate avea probleme necunoscute.
Există și varianta unei rate, chiar dacă eu n-as investi în așa ceva dacă știu că nu își va scoate banii.
La ce-l voi folosi?
Oarecum sunt într-o strânsă legătură cele de mai sus. Eu dacă îmi iau un laptop de 5000 de lei sigur că nu voi lua pentru a sta doar pe Facebook.
Poate că există și oameni care își permit luxul acesta, dar sigur își vor lua modele de calitate, cu carcasă din aluminiu, cu ecran foarte bun și alte chestii de genul.
Se mai pune problema ca, peste 5 ani, laptopul să fie la fel. Nu știu, eu nu am văzut lucruri care să țină atât de mult.
Oare mașina nu ruginește, nu o zgârie cineva în parcare? Nu există consumabile pentru ea?!
Așa este și în cazul laptopului… avem o baterie care poate pica, un SSD, o tastatură ce se poate uza…
Aplicații compatibile cu laptopul
În primul rând vreau să vorbesc despre sistemul de operare. El este cel mai important. Dacă vrem să ne jucam pe calculator probabil că vom alege un laptop cu Windows. Dacă dorim să alegem un laptop pentru office și ne pricepem la Linux poate că mergem în acea direcție. Totuși ne trebuie ceva răbdare și timp pentru a învăța așa ceva.
Sigur că… fără probleme putem schimba pe Windows dacă alegem un laptop cu Linux. Dacă vrem să n-avem bătăi de cap cu sistemul de operare probabil că și varianta unui Mac OS X este ok.
Eu aș prefera să merg pe ceea ce cunosc mai bine. In cazul meu, Windows.
Spuneam despre aplicatii. E clar ca Windows 10 este ce am nevoie. Totusi, se intampla sa fie nevoie de un procesor mai bun, de o placa video de un anumit tip. Sunt programe care au fost testate intr-un anume mediu si se recomanda asa ceva.
Ar fi bine sa verificam asta… inainte.
Dimensiunea laptopului
Sigur că și acest lucru contează, mai ales dacă îl cărăm zilnic cu noi. Un laptop cât mai mic pentru transportat rapid, dar unul cât mai mare dacă îl ținem doar pe birou. Eu chiar m-aș întreba dacă merită să fie pe birou și să nu luăm o unitate pentru asta…
În strânsă legătură cu dimensiunea acestuia este și rezoluția. Cele mai comune sunt cele FULL HD. Merită, din punctul meu de vedere.
Nu aș lua o rezoluție mai mică, dar nici mai mare. 4k pentru așa ceva… dificil.
Adaugă un comentariu